Hoe onderhoud je suède?
Hoe onderhoud je suède?

Hoe onderhoud je suède?

Hoe onderhoud je suède?

LynnSophie laat jou speciaal voelen in kleding van de beste kwaliteit. In deze blog: hoe onderhoud je suède? Uiteraard verdient elk kledingstuk ook de liefde en aandacht om goed onderhouden te worden. In deze blog lees je precies hoe je suède items het beste kunt onderhouden. De items van LynnSophie zijn gemaakt van de beste kwaliteit suède leer. Het materiaal komt uit India en is 100% suède.

Waar komt suède vandaan?

Voordat we beginnen met het onderhoud van suède, is het belangrijk om te weten wat suède is en waar het vandaan komt. Suède is een type leer dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld laarzen, handtassen en kleding te maken. De naam komt van het Franse "gants de Suède," wat "Zweedse handschoenen" betekent.

Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer, waarbij de opperhuid niet zichtbaar is. Suède is minder duurzaam maar zachter dan gewoon leer. Het heeft een geborstelde structuur en lijkt wat op stof, wat het geschikt maakt voor het fabriceren van kleding. Suède straalt klasse uit en door de open structuur is het belangrijk om suède altijd goed te behandelen.

Een goede tip bij het aanschaffen van een suède kledingstuk

Suède en water zijn geen goede combinatie, daarom is het altijd slim om je suède item te impregneren. Je kunt de spray voor het impregneren bij de schoenenwinkel of drogisterij aanschaffen. Bij het sprayen is het belangrijk om dit vanaf 20 centimeter afstand te doen. Dit zorgt ervoor dat er geen vlekken ontstaan op het item. Daarna laat je het 30 minuten intrekken voordat je ermee de deur uitgaat. 

Suède in de wasmachine

Suède kun je eventueel wassen in de wasmachine. Wel is het belangrijk om bepaalde wasvoorschriften te volgen. Doe het suède item alleen in de wasmachine en keer het binnenstebuiten. Kies dan voor het fijnwas- of wolwasprogramma, en gebruik geen wasmiddel maar alleen wasverzachter.

Na het wassen is het aan te raden om het item met keukenpapier op te vullen, niet te veel want dit zorgt voor deuken in het leer. Als het kledingstuk droog is, kun je het leer voorzichtig weer opruwen met een speciale suèdeborstel.

Vlekken op suède verwijderen

Droge vlekken zijn te verwijderen met een speciale vlekkengum. Deze is verkrijgbaar bij een schoenenwinkel.

Vieze vlekken, zoals de welbekende tomatensausvlekken, kun je verwijderen met maïzena. Bestuif de vlek met het poeder, laat het even intrekken en borstel het uit.

Water vlekken in suède behandel je het beste met water. Hoewel het tegenstrijdig klinkt, is dit de beste optie om de vlek te verwijderen. Maak de suèdeborstel nat en breng extra water aan op de vochtplek. Wrijf het water licht over het hele oppervlak en dep het daarna droog met keukenpapier. Laat het kledingstuk vervolgens drogen op kamertemperatuur. Ook na deze behandeling is het een goed idee om het item opnieuw in te sprayen met de daarvoor bestemde spray.

Nu alle tips gedeeld zijn en je precies weet hoe je suède kunt behandelen, is het tijd om te genieten van je item.